top of page

Vintagetuotteen käyttö ja huolto kaipaa harkintaa

Vintagetuote on usein omistajansa hurmannut, vuosikymmeniä vanha tuotehelmi. Jotta vaateaarre tai muu kiehtova tekstiilituote säilyisi ilahduttamassa mahdollisimman pitkään, se tarvitsee harkitun ja materiaalinsa mukaisen käsittelyn ja huollon.


Käytettyä tuotetta ostaessa sen kunto tulee aina tarkastaa itse, jotta voi olla tyytyväinen hankintaansa. Tuote kannattaa aluksi myös puhdistaa käyttöä varten, vähintään säilytyksessä tai kuljetuksissa kertyneistä tomuista. Sopivat puhdistustavat vaihtelevat tuntuvasti tuotteen materiaalin ja kunnon mukaan ulkotuuletuksesta 60 asteen vesipesuun.

Vintage kaipaa hellävaraista käsittelyä eikä sitä kannata käyttää harkitsematta tai vain heittää pesukoneeseen muiden pyykkien mukana. Vintagevaatteet ja -kodintekstiilit ovat laadultaan useimmiten nykytekstiilejä parempia, mutta osa materiaaleista ja vuosikymmenten käytössä kertyneet kulumat voivat vaatia erityishuomiota. Varovaisuus on tässäkin valttia. Jos tekstiilistä löytyy pesulappu, se kannattaa aina tarkastaa, mutta juuri kulumisesta johtuen vaate ei välttämättä kestä alkuperäisen pesuohjeen lämpötiloja.


Käytetyn tekstiilin hankinnassa tekstiilituholaisten eli tekstiiliä käyttävien hyönteisten vaara on aina olemassa, vaikkakaan ei erityisen suuri. On syytä avata tekstiili taitoksistaan ja käydä materiaali läpi, löytyykö siitä reikiä tai muuta tekstiiliin kuulumatonta, joka voi kieliä tekstiilituholaisista. Nextiilissä teemme tarkistuksia tekstiilituholaisten varalta estääksemme niiden siirtymisen tuotteiden mukana.


Tekstiilituholaisia on monenlaisia, mutta keinot niiden karkottamiseen ovat pääsääntöisesti samat. Parhaita tapoja häätää tekstiilituholaiset on pakastaa tuote reiluksi viikoksi. Toinen tapa on saunottaa tekstiilejä väljästi ylälauteella vähintään 80 asteessa muutaman tunnin ajan. Vesipesu häätää tuholaiset vähintään 60 asteen lämpötilassa, mutta moni vintagetuote ei kestä niin kuumaa pesua. Viileä vesipesu tai kuivapesu ei torju tekstiilituholaisia.


Monessa pitkään käytetyssä tekstiilituotteessa ei ikävä kyllä ole tuote- tai pesuohjemerkintälappua tai sen merkinnöistä ei enää saa selvää. Hoito-ohjemerkinnät tulivatkin vaatteisiin vasta 1970-luvulla. Vintagetuotteen materiaali pitää toisinaan arvioida. Perustiedot materiaaleista auttavat jo ostaessa tekemään itselle käytännöllisiä ratkaisuja.


Vintagevaatteissa on saatettu käyttää materiaaleja, esimerkiksi keinokuitusekotteita, joita ei ole käytetty enää vuosikymmeniin. Vaatteen huollossa voi noudattaa muiden vastaavien keinokuitujen hoito-ohjeita, perinteisiä keinoja suosien. Kannattaa tutustua jo ennakolta vastaavan tekstiilimateriaalin puhdistus- ja huolto-ohjeisiin.


Puhdistus hellävaraisesti perinteisin keinoin

Vuosikymmeniä vanha tuote kaipaa hellävaraisempaa puhdistusta kuin uusi. Nykypäivän käsittely tai epäsopiva pesuaine tai lämpötila saattaa puhdistaessaan rikkoa tai kuluttaa vuosikertamateriaalin valitettavan nopeasti loppuun.


Koska peseminen kuluttaa tekstiiliä, herkkiä materiaaleja kannattaa pestä vasta kun tuote todella tarvitsee pesua. Toisinaan tuuletus tai pakastaminen voi raikastaa riittävästi. Pitkähköä säilytystä varten tuotteen tulisi kuitenkin olla mahdollisimman puhdas.


Tahrat kannattaa käsitellä tuoreeltaan ja paikallisesti sopivalla tahranpoistoaineella. Vältä voimakkaita kemikaaleja ja suosi perinteisiä tahranpoistokeinoja. Esimerkiksi käsiastianpesuaine, sappisaippua tai mieto nestemäinen pyykinpesuaine suoraan kostutettuun tahraan käytettynä ja hyvin huuhdeltuna voi olla toimiva apu.


Arvokkaalle vintagetuotteelle voi harkita osaavan ammattilaisen puhdistusta kuivapesun avulla, mutta siihenkin kannattaa tutustua ennakolta. Päätöksen pohjaksi voi tiedustella pesuloista, miten tuote siellä puhdistettaisi ja miten toimitaan, jos tuotteelle käy käsittelyssä vahinkoa.


Vedellä käsitellessä on vältettävä altistamasta tekstiiliä suoraan kuumalle tai kylmälle vedelle. Yleisesti parhaiten sopii kädenlämpöinen tai hieman viileämpi vesi.


Kotipesussa varminta on turvautua hellävaraiseen käsinpesuun puhdistetussa astiassa. Mietoa pyykinpesuainetta sekoitetaan veteen sopiva määrä ennen tekstiilin laittamista pesuveteen. Pesukäsittely kannattaa pitää helläkätisenä. Tekstiiliä ei huuhdella hanan alla, vaan astiassa vaihtamalla vettä niin pitkään, että veteen ei enää jää pesuainetta. Tekstiiliä ei saa vääntää, vaan liian veden saa pois puristelemalla ja tarvittaessa rullaamalla tuotetta kahden pyyhkeen välissä.


Rumpukuivaus ei sovi vintagelle. Vintagetuote tulee kuivattaa raikkaassa ilmassa. Herkkä tuote kannattaa kuivattaa vaakatasossa, esimerkiksi pyyhkeen päällä, jotta se ei veny pyykkinarulla.


Jos kuitenkin päädyt pesemään tekstiilin koneella, valitse mahdollisimman hellävarainen pesuohjelma. Pesupussissa pesu voi suojata tekstiiliä repeämiltä. Pesuaine ja annostelu on tärkeää valita materiaalin mukaan.


Jotkin materiaalit saattavat kaivata huoltoa jokaisen käyttökerran jälkeen tai ammattitaitoista pesulaa tai ompelijaa puhdistukseen tai huoltoon. Tekstiilit säilytetään puhtaina kuivassa ja siistissä tilassa. Varsinkin luonnonmateriaaleja kannattaa suojata tekstiilituholaisilta varastoimalla ne mielellään ilmatiiviisti ja tuulettaen niitä ajoittain ulkona, erityisesti kunnon pakkasella.


Tekstiilien huolto on tärkeää, koska sillä voi helposti pidentää niiden käyttöikää. Vintagen arvo kasvaa sen iän myötä. Hyvin hoitaen vintagetuote voi olla ilona monella tapaa vuosikymmenestä toiseen.


- Heli / Nextiili


Lisätietoa:

Marttojen nettisivuilta löydät tietoa tekstiilien huollosta ja pyykinpesusta tahranpoistovinkkeineen.

Suomen Tekstiili & Muodin Kuituopas sisältää tietoa materiaalien ominaisuuksista ja pesusta.


Comments


bottom of page