Mitä rumempi, sen hienompi? Kamalat jouluneuleet ovat taas kuuminta kuumaa – kirjaimellisesti ja trendien kannalta katsottuna. Siinä missä nykyään jouluneuleet ovat useimmiten jonkinlaista muovia (esim. akryyliä) ja niitä ostetaan käytettäväksi vain yhden kerran, on niiden historia varsin erilainen.
Alunperin jouluneule neulottiin käsin villalangasta ja koristeltiin hillityin jouluaiheisin kuvioin (samaan tapaan kuin esim. norjalaisneuleet) ja niitä voitiin materiaalivalintojen ja kuvioinnin puolesta käyttää vuodesta toiseen eikä vain jouluna. Makuja on monia, ja jossain kohtaa (kahdeksankymmentälukua) julkisuuteen on televisio-ohjelmien kautta tulleet varmasti hyvää tarkoittavien neulovien sukulaisten tekemät ei-niin-hillityt neulelahjat ja niistä seuranneet nolostuttavat lahjatilanteet. Tänä päivänä ruma jouluneule -buumi on kuumimmillaan, mutta harva enää neuloo jouluneuletta itse. Ihanan karmea vaateparsi ostetaan kaupasta tai tilataan netistä.
Nopea hakukone-etsintä (mukana 10 verkkokauppaa, jotka tulivat ensimmäisenä hakutuloksiin. Kustakin kaupasta valittiin ensimmäinen ruma jouluneule, jonka materiaalitiedot tarkistettiin) kertoo seuraavaa: 8/10 jouluneuleesta oli tehty akryylistä, 1/10 polyesteristä ja 1/10 oli puuvillaa.
Ruma jouluneule, mutta vastuullisemmin?
Mikäli täksi jouluksi et halua hankkia jälleen uutta kausineuletta, niin tässä muutama vinkki:
Tarkista kaapit ja varastot – onko sinulla jo ennestään jouluneule, jota voisit käyttää uudestaan tai antaa lahjaksi eteenpäin?
Vaihda neuleita perheen tai ystävien kesken – jokainen saa uuden neuleen ilman, että tarvitsee ostaa lisää tavaraa.
Lahjoita kaapissa kutistuneet neuleet eteenpäin ja hanki itsellesi uusi kierrätettynä.
Tee-se-itse -jouluneule valmistuu nopsaan jo olemassa olevaa neuletta muokkaamalla tai pidemmän kaavan kautta neulomalla se kokonaan itse (tällöin voit myös vaikuttaa materiaaleihin).
Ideoita jouluneuleisiin
Esittelemme joulukuun aikana muutamia koristeluehdotuksia jouluneuleiden tekoon. Olemme muokanneet jo olemassaolevia neuleita ja hyödyntäneet käytettynä hankittuja materiaaleja niiden koristeluun. Ensimmäisenä on vuorossa vahvasti kasari neule, joka näkyy ja nyt myös kuuluu.
Jouluneule 1: kulkuset, kulkuset
Kulkusin koristellussa neuleessa voit ilahduttaa sukujuhlissa tai vaikka koko juhlakauden ajan, arkena ja vapaalla. Näyt ja kuulut varmasti. Etsi mahdollisimman päräyttävä neule ja kiinnitä siihen pussillinen kulkusia.
Tämän työn toteuttamiseen tarvitset siis vain neuleen, kulkusia, lankaa ja silmäneulan. Ompele haluamasi määrä kulkusia itsellesi mieluisiin kohtiin ja paita on valmis! Tässä tyylilajissa liikaa on sopivasti.
Oletko sinä tuunannut itsellesi tai tuttavallesi ihanan, kamalan jouluneuleen? Ideoita ja inspiraatiota otetaan vastaan ja jaetaan muiden iloksi @nextiilikisa-tilillämme Instagramissa.
Jouluneule 2: kultaista joulua
Jouluneuleen koristelua voi lähestyä pikkuvikojen kätkemisen kautta. Esimerkiksi tämän mekon helmassa oli kestotahra, joka ei sitkeistä yrityksistä huolimatta suostunut irtoamaan. Tahran kohdalle kirjailtiin kultalankaa. Mekko raidoitettiin kultalangalla myös muista samaan tapaan neulotuista kohdista. Pääntielle ommeltiin rapiat sata kultaista ja kultavalkoista nappia, joten nappihamsterin varastoja saa hyvin upotettua tähän projektiin.
Mekossa oli valmiina vyönlenkit, mutta itse vyö oli aikojen saatossa hävinnyt. Uusi vyö letittettiin efektilangasta, jossa oli myös kultaisia ja vaaleita sävyjä. Tässäkin neuleessa kaikki materiaalit on kierrätyslöytöjä.
Jouluneule 3: jääkuningatar
80-luvun villit kuviot ovat loistava lähtökohta alkaa koristella jouluneuletta! Tässä Nuutisen kutomon neuleessa kasarikuosi on saanut kaverikseen muoviset kristallipuikot ja tekotimantit. Vanhoista, rikkinäisistä koruista ja koristeista puretut kimallukset on ommeltu muutamin pistoin paidan miehustaan ja hihojen alasaumaan.
Jouluneule 4: Marianne
Idea tämän punaisen villatakin tuunauksesta jouluiseen asuunsa sai alkunsa, kun Nextiilistä löytyi pala punavalkoraidallista puuvillakangasta. Se toi mieleen piparminttukepit ja Marianne-karkit. Näistä kahdesta vaihtoehdosta pääsivät villatakkiin Marianne-karkit. Vanulla täytetyt pehmokaramellit on kiinnitetty karhulangalla. Myös takin alkuperäiset kullalla koristellut napit vaihdettiin yksinkertaisempiin. Samalla kertaa toteutettiin myös asuun sopiva hiuspanta, joka syntyi punaisesta leveästä kuminauhasta ja siihen kiinnitetystä jättikaramellista. Mikä on oma lempparikaramellisi? Esimerkiksi vihreät kuulat -neule voisi syntyä vihreiden tupsujen avulla.
Tiedotustiimi + Loved by NXT | Nextiili
Comentarios